fbpx

Збаразький замок

Прекрасно збережений Збаразький замок протягом століть служив резиденцією литовських князів і польським шляхтичам, а нині є центральним замком Національного заповідника "Замки Тернопілля".

Будівництво нової твердині замість зруйнованої татарами фортеці в Старому Збаражі почали в 1620 р князі Христофор і Юрій Збаразькі, замовивши у Венеції проект відомого архітектора і інженеру В. Скамоцці. Його робота втілила передові досягнення фортифікаційного мистецтва того часу.

Замок складається з палацу в стилі ренесанс, що оточують його тюремних валів, в'їзної вежі і рову. У дворі зберігся облоговий колодязь глибиною 70 м, з'єднаний підземними ходами з монастирем Бернардинів на іншому кінці Збаража.

У XVII ст. нові господарі Збаразького замку князі Вишневецькі зміцнили його чотирма бастіонами. У 1649 р замок витримав семитижневу облогу козацького війська Богдана Хмельницького, а в 1734 р був захоплений гайдамаками. Магнати Потоцькі в XVIII в. перетворили військову твердиню в звичайне палацове маєток.

Протягом першої половини XX ст. споруда сильно постраждала під час війн, і тільки в 1985 р була завершена реставрація.

На базі Збаразького замку створено Державний історико-архітектурний заповідник, він є центром Національного заповідника "Замки Тернопілля". У приміщеннях розгорнута археологічна та етнографічна експозиції, виставлена ​​колекція зброї, демонструються унікальні роботи різьбяра по дереву В. Лупійчука, йде створення діорами "Облога 1649 року".

Бажаєте бути в курсі всіх новин та не пропустити цікаві тури?

Підпишись на розсилку та дізнаєшся першим про наші пропозиції!